om het nogal bot uit te drukken. Maar zo simpel is het eigelijk wel.

In deze stijl van wijn worden de druiven organisch opgevoed, handmatig geoogst en tijdens het wijn maken gaan ze geen additieven, stimulanten, stabilisators, ... gebruiken. Het resultaat kan soms verrassend zijn en wordt soms niet rechtstreeks gelinkt aan met wijn, maar dit is net de puurheid van de druif en de terroir die de wijnmakers willen brengen naar de consument.

Additieven :Toevoegingen in wijn ( zwavel, sulfiet, gist , houtchips ,caseine,...).


Afdronk: Smaak die in de mond blijft eenmaal je de wijn doorslikt.


Amphoren(Qvevri) : Kleivormige kruik waar wijn in bewaard wordt ter vervanging van inox of hout.


Aroma's : Smaken die ervaren worden.


Clean: Zuiver en pure smaak.


Complex : Wijn waar de smaken/geuren zeer opvallend en expressief zijn.


Crispy : Door de zuren krijg je een "knetterend" gevoel in de mond ( vaker bij strakke wijnen).


Glou Glou : Een wijn die makkelijk drink.


Maceratie : Wanneer de schil in contact komt met het druivensap tijdens het vergisten.


Mousy : Aroma dat voorkomt in de wijn (zoals negatieve kombucha) die als fout aanschouwt wordt in natuurwijn.


Oxidatief : Smaak die ontstaat door contact met lucht of door veroudering van de wijn (sherrysmaak).


Palet : De ervaring van smaken bij het drinken.


Soepelheid : Een zacht gevoel in de mond bij het drinken.


Tannines : Stof die vrijkomt door schil, pitten, steeltjes die bitter in de mond kunnen overkomen.


Terroir : Waar de ondergrond , klimaat en mens samenkomt om wijn te maken.


Vinifiëren: Verbouwen van wijn.


Ziltig : Zout aroma.


  • Zet jullie wijnen nooit te fris, zo zal de smaakervaring sneller op punt staan naast uw gerecht. behalve PETNAT , deze dienen zeer koud geserveerd te worden om overschuiven te voorkomen


  •  Ook witte wijnen kan je lucht geven om de aroma's ruimte te geven, dus serveer ze gerust in een karaf.


  •  Flessen wijn die niet leeggedronken worden, worden best bewaard in de koelkast (ook de rode wijnen). Zo kunt u hem het optimaalst drinken de dag erna.


  •  Als een wijn u echt intrigeert of interesseert, laat 1 fles eens puur uit interesse aan de kant staan voor 1 tot 2 jaar, je zal schrikken hoe deze wijn zal veranderd zijn in de fles.

"Natural wine is wine without crap in it"